Sałatkowa i słodziakowa jesień

Ostatni tydzień września obfitował na zajęciach świetlicowych w tematykę kulinarną i ekologiczną nawiązując do rozpoczynającej się kalendarzowej jesieni – pory roku kojarzonej z urodzajem owoców natury.
Zajęcia poniedziałkowe poświęcono nauce przyrządzania typowych sałatek warzywno – owocowych.
Uczestników zajęć podzielono na cztery zespoły, przydzielono odpowiednie surowce i wiktuały oraz zakres czynności. Każdy członek grupy kroił, obierał, przyprawiał odpowiednio dobrane składniki sałatek. Podsumowaniem kulinarnych wyczynów kucharzy była wymienna degustacja i ocena dań. Zespoły wywiązały się z zadania na piątkę.

Ostatnie zajęcia w formie warsztatów plastycznych stały pod znakiem ekologii w kontekście Dnia Ziemi oraz słodziaków. Projekt plakatu propagującego różnorodne formy ochrony planety w sposób bardzo syntetyczny i symboliczny miał ujmować postępowanie przeciętnego człowieka.

Druga część warsztatów bardzo zaabsorbowała dzieci, gdyż tematem pracy było wymyślenie plastycznej wizji osobistej maskotki typu ostatniego hitu znanej sieci handlowej. Słodziaki noszone przez dzieci drwiły z wysiłków małych artystów bo ich wizje dziwnie przypominały ich wygląd ale niektóre projekty były oryginalne i szalenie kolorowe.
Warto powrócić do tej tematyki celem wyzwolenia się z utartych szablonów i nawiązania do pór roku.

Relacja i fot. Zbigniew Babiak

Dodaj komentarz